Zuinig met water. Juli is een hele natte maand geweest. In Nederland! Er is bijna 20 mm. regen meer gevallen dan normaal in juli.

Overal in de wereld zuchten de mensen onder hoge zomertemperaturen. In Nederland is de julimaand koel en nat geweest. Op het eerste gezicht zijn wij de droogte te boven gekomen. Dat dachten wij afgelopen voorjaar ook. De gortdroge junimaand liet echter zien dat er iets mis is met het watersysteem in Nederland. In plaats van zuinig te zijn op (schoon)regenwater door dit vast te houden, wordt bij iedere wat grotere regenbui het water binnen een paar dagen afgevoerd. Dan ben je het kwijt en moet je het land weer beregenen met kostbaar grondwater als het droog en warm is.

Je kunt een voorbeeld nemen aan de natuur. Daar wordt heel zuinig met regenwater omgegaan. Een kroon van een boom is net een trechter. Kort na een regenbui zie je aan de voet van een boom vaak een complete plas water staan. Al het regenwater wordt via de bladeren en takken opgevangen en als een waterstroompje via de stam naar de wortels gevoerd. Bij de wortels trekt het regenwater in de grond.

Bij een gemiddelde boom steken de taken 5 tot 7 meter uit. Omgerekend naar een platte cirkel (dat klopt niet helemaal want de kroon van een boom is bol en heeft dus een groter oppervlakte) is dat ongeveer 150 m2 in oppervlakte. Op dat oppervlak is in de maand juli 98 mm. regen gevallen. Dat is ongeveer 15 m3 totaal. Als nu 10 m3 van deze 15 m3 precies langs de stam stroomt en bij de wortels terecht komt. Dat is dezelfde hoeveelheid als je iedere dag 33 gieters van 10 liter water onder de boom bij de stam uitgiet. Dat is nog eens efficiënt en zuinig met water om gaan. Daar kunnen wij wat van leren.

Laat een reactie achter