De kans dat je in de schemer vleermuizen in de tuin ziet, is komende weken het grootst (juli). Samen met hun jongen van dit jaar jagen vleermuizen nu, na zonsondergang, op vliegende insecten. Zij halen hierbij capriolen uit in de lucht. Dankzij het sonor geluid dat zij maken vliegen zij nergens tegenaan en vinden zij hun prooien.

Je kunt overal vleermuizen verwachten in de stad. De meest algemene vleermuissoorten in de stad zijn de dwergvleermuis, ruige dwergvleermuis en laatvlieger. Zij hebben zomerverblijven in holle bomen of kunnen met het grootste gemak door smalle spleten in het dak kruipen. De voorkeur voor een gebouw of een boom verschilt per soort. De erg algemene gewone dwergvleermuis heeft een voorkeur voor gebouwen. Zowel de kraamkolonie, als de zomerverblijven en winterverblijven zijn in gebouwen en oude gebouwen en ruïnes. De winterverblijven zijn vaak erg verborgen. Het moet er donker en vochtig zijn en het mag er niet vriezen. Sommige vleermuissoorten zijn in de winter zoek. Wij weten niet waar zij overwinteren.

Het sonor geluid van een vleermuis, kunnen wij niet horen. Met een batdetector wordt het geluid omgezet in voor ons hoorbaar geluid. Iedere vleermuissoort heeft een karakteristiek geluid. Of het geluid op dezelfde frequentie blijft, of het geluid kort of lang aangehouden wordt, verschilt per soort. Het is niet eenvoudig maar je kan dus op het geluid een vleermuis inventariseren.

Vleermuizen horen bij de stad. Op een eenvoudige manier kun je rekening houden met de vleermuis, bijvoorbeeld door vleermuiskasten op te hangen of tijdens de bouw rekening houden met vleermuisschuilplaatsen.

Laat een reactie achter