Dieren tellen. Hartstikke leuk en belangrijk. Een egel in de tuin, vinkje op een papiertje en doorgeven aan: tuintelling.nl. Zo moeilijk hoeft het niet te zijn. Je moet natuurlijk wel voorkomen dat de buurman of buurvrouw ook jouw egel meetelt en dat je dubbeltelling krijgt. Dat is de taak voor de mensen achter de website tuintelling.nl.  De kranten staan vol met berichten over aantallen dieren. “Het aantal wolven is met 17 000 dieren door heel Europa toegenomen (Nu.nl).” of “Het aantal zeehonden is in de Waddenzee flink afgenomen”.

Is het tellen van dieren altijd zo makkelijk. Een egel kan je dubbel tellen. Als je de tijd en de plaats erbij opschrijft wordt die kans al minder. Toch is dubbeltelling veel voorkomend en hangt ook met het gedrag van dieren samen. Wolven kunnen op een dag over grote afstand rondtrekken. Dan is de kans dat een wolf veel waargenomen wordt en is er het risico van dubbeltelling, maar ook het risico dat twee wolven voor één wolf worden aangezien. De enige mogelijkheid om dat uit te sluiten is DNA monsters te nemen uit uitwerpselen. Als je in de natuur dieren telt worden je inventarisaties steeds betrouwbaarder als je het vaker en op dezelfde manier doet. De woonplaats van een bever kan je makkelijk herkennen. Een beverburcht is vaak een hoge stapel wilgentakken, afgestreken met klei. Maar een bever bewoont meerdere burchten in het jaar. Je moet dan ook in het donker bij een beverburcht posten om te weten of de burcht bewoond is. Dat kost al wat meer moeite.

Tegenwoordig zijn er allerlei innovaties om snel en nauwkeurig dieren te tellen. Met drones, met satellietbeelden of met warmtecamera’s. Maar het moet vooral leuk blijven om dieren te zien en mee te doen met tellingen (tuintelling.nl), je te verwonderen! Kijk: De verwonderaars.

Laat een reactie achter