Je tuin en alle tuinen met elkaar zijn een groot paradijs voor de eekhoorn, de steenmarter, de reiger, de sabelsprinkhaan, de wilde bij, de steenhommel, de dagpauwoog en ontelbare andere soorten. Voor de tuinen geldt hetzelfde als voor natuurgebieden, zij moeten dan wel met elkaar verbonden zijn. Een simpele schutting kan het bederven voor de egel.

Niet alleen je tuin telt mee voor biodiversiteit in Nijmegen, maar alle tuinen met elkaar. De wijken in Nijmegen verschillen. In Groenwoud komen eekhoorns voor. Er zijn genoeg bomen in de tuinen voor de eekhoorn om van tak naar tak door de kruinen te springen zonder dat katten of honden ze kunnen verjagen. In Nijmegen Oost komen veel vijvers in de tuinen voor en leven padden en andere amfibieën. Niet in alle tuinen hetzelfde doen. In wijk en tuin juist verschillende acties nemen, zorgt voor soortenrijkdom in de stad.

Het biodiversiteitsplan van de stad Nijmegen schrijft over de verschillen per wijk en over de verschillende noodzakelijke acties per wijk. Je tuin is te klein voor een egel, maar je wilt toch wel opschrikken van het geheimzinnige geblaas als je in het donker iets uit de schuur haalt. Alle tuinen bij elkaar zorgen voor een mooi leefgebied van de egel. Als de actie voor verbetering van de kwaliteit van de natuurparels en de stadstuinen niet van de mensen in de wijk komt, kan de gemeenten niets doen.

Laat een reactie achter