Stad bewonende vogels maken snel gebruik van nieuwe kansen en uitdagingen. In het park Brakkestein, Nijmegen roffelt een streetwise Grote bonte specht op de kap van een lichtmast van het aangrenzende sportveld. Deze percussionist verslaat alle op boomstammen ratelende loser Grote bonte spechten met luide blikken knallen. Het roffelen van spechten is vooral voor het mannetje om te laten horen wat voor sterk en goed mannetje je bent. Hoe harder je geluid maakt des te groter het bewijs.

De slimme Grote bonte specht heeft in de kap op de lichtmast een klankkast ontdekt die het roffelen veel meer versterkt dan op een holle boom. En als de wijfjes deze modernigheid accepteren, dan ben je een winnaar.

De lichtmasten van de voetbalclub zorgen er ook voor dat de merel langer op de avond zingt. Als de club met een oefenduel bezig is en het al lang donker is, blijft de merel doorzingen. Ik hoop dat de merel succes heeft en extra aantrekkelijk gevonden wordt, zingend in de spotlights, anders is het wel sneu.

Als je erop let zie je vaker dat vogels en andere dieren hun plekje opeisen in de stad. Een nest in de schoorsteen of zoals op deze gevel een poging van een specht om een holte te maken. Al die dieren horen bij het stadsleven.

Laat een reactie achter