Afgelopen week, op een zonnige middag had ik een Gehakkelde aurelia in de tuin. Als ik deze soort in de tuin heb gehad, zal hij ook in veel andere tuinen in Nijmegen voorkomen. Toch vind ik het mooi om op te schrijven, omdat het zo mooi klinkt: “ik heb een Gehakkelde aurelia in de tuin.”

Ik heb nog niet geschreven dat het om een vlindersoort gaat. Een prachtige bruin en oranje vlinder met gerafelde vleugels. Ik zou een spannend verhaal willen vertellen, dat de vlinder zeldzaam is en bedreigd wordt, maar dat is niet zo. De Gehakkelde aurelia is tot de 50 er jaren van de vorige eeuw zeldzaam in Nederland geweest en kwam eigenlijk alleen in zuidelijke provincies voor. Inmiddels komt de Gehakkelde aurelia in heel Nederland voor en is het een bekende stadsvlinder. De waardplanten (de planten die de vlinder nodig hebben om de eieren te leggen en waarop de rupsen opgroeien) zijn hele algemene plantensoorten zoals de Grote brandnetel, Wilg, Hop, Hazelaar. Het helpt de vlinder als op beschutte vochtige plaatsen de Grote brandnetels mogen blijven staan. Dat de Gehakkelde aurelia inmiddels zo algemeen is geworden, hangt met het klimaat samen. Het wordt immers warmer.

Laat een reactie achter