Het was 20 mei internationale bijendag. De oproep was om stil te staan bij bijen. Waarom? je ziet overal bijen en als je bang bent om gestoken te worden, misschien wel te veel bijen. Bijen zijn heel zachtaardig. Als je ze knijpt of als je op ze staat willen zij wel steken. Maar dat wil je toch ook niet dat jou overkomt.

Met bijen gaat het niet goed. Bijen zijn nodig voor het bestuiven van bloemen en ook van landbouwgewassen. Juist door de toepassing van bestrijdingsmiddelen in de landbouw, in het bijzonder recent de neonicotinoïden, hebben bijenpopulaties een enorme klap gekregen. Gelukkig is deze groep stoffen (zenuwgiffen) inmiddels verboden voor toepassing op bijvoorbeeld maisvelden. De bijenpopulaties herstellen gelukkig weer. Bijen leiden een heel verschillend leven. Vaak denken wij aan honingbijen als wij het over bijen hebben. Honingbijen leven in een grote kolonie van duizenden individuen. De bijen die wij in de tuin zien zijn solitaire bijen, bijvoorbeeld de algemene groep van metselbijen.

Bijen zijn heel dankbaar als je ze verzorgt. Een simpel in elkaar geknutseld bijenhotel met wat bamboestokjes, wat water in een bakje, liefst allemaal in de zon en je hebt gelijk bijen (en hommels en vlinders) in je tuin.

Met iedere bij die in jouw tuin komt, omdat jij zo aardig bent geweest een bijenhotel op te hangen, kunnen weer bloemen, struiken en bomen bloeien en zich voortplanten met zaden en blijft je tuin en de omliggende tuinen groen. Een heldendaad dus!

 

Laat een reactie achter